Hoeveel gram rijst moet je koken per persoon?

Hoeveel gram rijst moet je koken per persoon?

Hoeveel gram rijst moet je koken per persoon?

Wanneer we rijst koken, gebeurt het soms dat we te veel of te weinig rijst klaarmaken. Waarschijnlijk weet je uit ervaring hoeveel rijst je ongeveer nodig hebt voor het gebruikelijke aantal personen waar je voor kookt. Wanneer je rijst wilt klaarmaken voor extra personen is het lastiger om te weten hoeveel rijst per persoon je nodig hebt.

Dit is waarom we de meest gestelde vraag over rijst proberen te beantwoorden: Hoeveel gram rijst per persoon is nodig? Voor je aan de slag gaat met onze tabel, is het nuttig om de volgende 3 vuistregels te bekijken:

Voor wie kook je:

Natuurlijk hangt het koken van de juiste portie rijst af van voor wie je het klaarmaakt! Over het algemeen zijn porties rijst in het Westen kleiner (bijna de helft) dan porties in het Midden-Oosten en Azië. Dus in het geval je kookt voor een echter rijstlover, raden we aan om de portie in de tabel hieronder te verdubbelen.

Algemene vuistregel:
Omdat niemand elke keer een weegschaal wilt gebruiken bij het koken van rijst, is het eenvoudigste om een rijst maatbeker te gebruiken. In één rijst maatbeker past ongeveer 155 g ongekookte rijst. Kook je een standaard hoeveelheid voor 2 personen, vul je de maatbeker tot net iets onder de rand. Per persoon kook je dus ongeveer 60 tot 75 gram ongekookte rijst.

 Wat is je bijgerecht:
Hou ook rekening met het eten dat je serveert bij de rijst. Als je een zwaardere maaltijd klaarmaakt zoals een stoofpotje of rood vlees, kan je het aantal gram rijst verminderen met 10g. Als je voor een lichter gerecht zoals bijvoorbeeld vis kiest, kan je het aantal gram zoals opgenomen in de tabel behouden.


 Welk type rijst maak je klaar:
Als je een RiceMeUp fan bent, weet je ondertussen dat we fan zijn van verschillende soorten rijst. Welk type rijst wil je klaarmaken? Volkoren rijst zoals zwarte rijst of natuurrijst? Of heb je eerder een voorkeur voor witte rijst zoals basmati, Perzische rijst of jasmijn rijst? Het aantal gram rijst per persoon, hangt ook hiervan af. Volkoren rijstsoorten vullen je maag sneller!

De tabel hieronder geeft een overzicht van de benodigde portie gram rijst (ongekookt) per persoon voor verschillende rijstsoorten. Ook het aantal calorieën per 100 g rijst is opgenomen:

 

Rijstsoort

Hoeveelheid rijst (ongekookt)/ per persoon

Aantal calorieën per 100 g rijst

Basmati rijst

70 g

354 kcal / 100 g

Volkoren rijst

60 g

385 kcal / 100 g

Jasmijn rijst

70 g

355 kcal / 100 g

Sushi rijst

70 g

387 kcal / 100 g

Tarom Perzische rijst

75 g

347 kcal / 100 g

Tarom smoky rijst

60 g

347 kcal / 100 g

Zwarte rijst

60 g

342 kcal / 100 g

Wilde rijst

55 g

357 kcal / 100 g

Risotto rijst

70 g

387 kcal / 100 g

Natuur rijst

60  g

385 kcal / 100 g

Rode rijst

60 g

347 kcal / 100 g

 

TIP: Vaak is het onvermijdelijk om toch wat rijst over te hebben. Bewaar in dat geval de overgebleven rijst in een gesloten potje in de koelkast. Omdat de rijst wat kan uitdrogen, voeg je best een beetje water (bijv. 1 eetlepel) toe voor je de rijst weer opwarmt in de microgolfoven of pan.