Hoe_kook_je_de_perfecte_basmati_rijst

Hoe kook je de perfecte basmati rijst?

Hoe kook je de perfecte basmati rijst?

Hoe kook je de perfecte basmati rijst?

Elke rijstsoort heeft verschillende kookeigenschappen door verschillende hoeveelheden amylose en amylopectine. Dit zijn verschillende chemische types van zetmeel. Langkorrelige rijst zoals basmati of tarom rijst bevatten doorgaans grote hoeveelheden amylose (ongeveer 22%) en de minste hoeveelheid amylopectine. Dit zorgt ervoor dat gekookte rijstkorrels minder makkelijk aan elkaar blijven kleven in vergelijking met kortkorrelige rijst zoals sushi rijst of risotto rijst.

Bij perfect gekookte basmati rijst blijven de rijstkorrels gescheiden, licht en donzig. Om dit resultaat te bekomen, dien je bij het koken van basmati rijst rekening te houden met het volgende:

  1. Kookpot: We raden altijd aan een rijstkoker te gebruiken voor het koken van de rijst, omdat deze gemaakt is om ​​perfecte rijst te koken. Voor het geval je geen rijstkoker hebt, gebruik je best een kookpot met een anti-aanbaklaag.
  2. Rijst-water verhouding: Afhankelijk van het type basmati rijst, heb je voor elke kop rijst gemiddeld 1,5 à 2 koppen water nodig. Voor de basmati rijst van RiceMeUp raden we 2 koppen water per 1 kop rijst aan. Je kunt ook de traditionele methode gebruiken om de juiste rijst-waterverhouding te krijgen. Dit doe je door de rijst in de kookpot te doen en net zoveel water toe te voegen als de lengte van het uiterste vingerkootje van je wijsvinger.
  3. Warmte: Als je geen rijstkoker gebruikt, laat je het water best koken op een middelhoog vuur. Van zodra het water verdampt is, zet je het vuur lager (stand 4 van 9 bij een elektrische kookplaat) of het laagste gasvuur. Doe het deksel op de kookpot en laat de rijst nog 20-30 minuten stomen. Je kan altijd een keukenhanddoek rond het deksel wikkelen om de stoom meer op te vangen.
  4. Serveren van de rijst: Om de rijst te serveren gebruik je best een ​​antikleef rijstspatel. De rijstkorrels zullen zo mooi gescheiden blijven en je kookpot of rijstkoker zal je dankbaar zijn dat je er geen krassen in achterlaat.