Rijstpap, oftewel rijstepap … een heerlijke klassieker! Lekker als
dessert, gezond tussendoortje of ontbijt. Bovendien is rijstpap ideaal om op
voorhand te bereiden als je een drukke week tegemoet gaat of bezoek verwacht (meal
prepping). Maar hoe maak je rijstpap? En welke rijst voor rijstpap gebruik je
best? Voor het maken van rijstpap heb je rijstkorrels nodig die veel vocht absorberen
tijdens het koken, zoals onze BIO arborio dessertrijst. Dit zal ervoor zorgen dat
je perfecte zachte en smeuïge rijstpap krijgt. Om je rijstpap een tikkeltje luxueuzer
te maken kan je saffraan of een vanillestokje toevoegen. Je kan ook variëren
met verschillende toppings van fruit en noten, zoals dit rijstpap recept met
gekarameliseerde peren en hazelnoten.
Zet op een hoog vuur tot de rijst kookt en blijf terwijl roeren. Van
zodra de rijst kookt zet je het vuur laag en blijf je gedurende 30 minuten
geregeld roeren. Voeg wat saffraan toe (optioneel).
Kort voor alle melk is ingetrokken
in de rijst, haal je de rijstpap af het vuur en laat je deze 5 minuten staan. Tip: als de rijstpap er na deze 5 minuten wat `uitgedroogd` uitziet, voeg je er een klein beetje extra melk aan toe voor een smeuïger resultaat.
Voor de topping: snij de peren in
kleine stukken en hak de hazelnoten fijn. Laat de peren samen met de noten karamelliseren
met wat suiker (of honing) op een middelmatig vuur.
Voeg extra suiker naar wens toe aan de rijstpap. Verdeel over enkele desssertkommen en garneer met de gekarameliseerde peren-notenmengeling.