Rijst is
een cruciaal onderdeel van de Perzische keuken. De meerderheid van de Perzische
gerechten wordt geserveerd met rijst. Voor Iraniërs bevindt de meest begeerde
rijst zich op de `bodem
van de pot`; `tahdig` in het Perzisch. En niet voor niets. In tahdig ontluikt
de smaak van rijst zich het meest, van de knapperigheid nog niet gesproken! De
combinatie met gekarameliseerde zuurbessen en saffraan maakt dit één van de lekkerste
rijstgerechten.
Vlees(vervanger)
en groenten naar keuze om erbij te serveren: (gebraden) kip/ champignons/ …
Pistachenoten
(optioneel)
Bereiding
Was de rijst: spoel de rijst 2 à 3 keer
onder water tot het water semi-helder is.
Kook de rijst: giet 1,5 kop water per 1
kop tarom rijst in kookpan of kookpot met antiaanbaklaag. Voor basmati
rijst is de verhouding: 2 koppen water per 1 kop rijst. Voeg zout en een flinke
scheut plantaardige olie of boter toe. Dit is nodig voor het vormen van een
crispy rijstbodem die niet aan de pot blijft kleven. Laat de
rijst koken. Van zodra het water verdampt is, zet je een deksel op de pot en
laat je de rijst minstens 30 minuten staan op een laag vuur.
Laat wat boter smelten met de helft van
de saffraan. Voeg het mengsel toe aan de rijst en zet het deksel meteen terug
op de pot.
Verhit wat plantaardige olie in een
ander pannetje op een zacht vuur. Was de zuurbessen en doe deze in de pan. Meng
de rest van de saffraan eronder, samen met de suiker, en laat zachtjes stoven
met een scheutje water tot de bessen licht gekarameliseerd zijn.
Wanneer de rijst klaar is en er zich een
rijstbodem heeft gevormd, keer je de rijst zoals een taart om in een groot
bord. Hello crispy bottom (`tahdig`)! Garneer met de zuurbessen en wat
fijngehakte pistachenoten (optioneel).
Serveer dit rijstgerecht met een vlees(vervanger)
of groenten naar keuze. Populair is de combinatie met gebraden kip.